compare_arrows0

Reverzna osmoza

Reverzna osmoza takođe poznata i kao obrnuta osmoza, reverzibilna osmoza ili osmoza vode je skoro savršen proces filtriranja vode, on omogućava odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Reverzna osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje neorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa, mirisa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija vrhunski kvalitetvode za piće koji zadovoljava sve standarde. Nakon poznatih načina prečišćavanje vode industrijskom filtracijom (gradski vodovod i fabrike), prokuvavanjem i hlorisanjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtriranja vode, koji gotovo od svake zagađene vode može načiniti zdravu vodu.  Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju se preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom filtriranja vode dobija se voda za piće visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske odnosno laboratorijske svrhe (voda za bebe).  U ovom procesu se koristi polupropusna membrane koja propušta tečnost koja se prečišćava, istovremeno odbacujući ostale sastojke.

 
Filteri Reverzne osmoze se dele:
Kućni uređaji sa filterom reverzna osmoza za prečišćavanje vode - najzastupljeniji filteri za vodu namenjeni kućnim uređajima. Najčešće se montiraju ispod sudopere, kapaciteta do 10 litara na sat, postoje i elektronski uređaji sa vrućom i hladnom vodom
Poluindustrijski uređaji sa filterom Reverzna Osmoza za prečišćavanje vode - obuhvatju široku paletu prozvoda kapaciteta od 50 do 250 litara na sat, sa ULP ili LP membranama koje u zavisnosti od konfiguracije mogu izgledati dosta različito.
Industrijska Reverzna Osmoza - podrazumeva seriju uređaja kapaciteta od 200 litara na sat pa na dalje...
Desalinizacija vode - reverzna osmoza sa mehaničkim predtretmanom koja radi na izuzetno visokim pritiscima, sa posebnim membranama koje su u stanju da iz morske vode izbace so i ostale primese.